mar 10 2016

Czarny ryż i szparagi - przepis


Komentarze: 0

 

Kolorowy ryż powinien znaleźć się w jadłospisie każdego, kogo interesuje zdrowa kuchnia bez glutenu. Nie tylko jest on interesujący, ale też jest wyjątkowo zdrowy i pożywny.

 

Istnieją tysiące przepisów, w których wykorzystywany jest czarny ryż, ale jedną z ciekawszych propozycji jest zestawienie go ze szparagami, szczególnie, jeśli akurat znajduje się w sezonie szparagowym, kiedy bezsprzecznie smakują one najlepiej.

 

Idealne danie na szybko dla dwóch osób. Jak je wykonać?

 

Zacznij od przygotowania pęczku zielonych szparagów. Musisz je umyć, odciąć końce, zalać wrzątkiem, dodać sól i cukier, a następnie ugotować do miękkości. Po odcedzeniu ugotowanych szparag najlepiej jest je pokroić na paseczki o długości 3- 4 centymetrów. Kiedy szparagi będą już gotowe, czas zająć się indykiem.

 

Niewielką jego ilość należy pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Po wstępnym podsmażeniu należy zalać go bulionem, dodać zeszkloną cebulkę i wszystko razem dusić.

 

Do tak przygotowanego bulionu należy wrzucić około pół szklanki ryżu. Należy jednak pamiętać, aby całość podlewać wodą, bo ryż wchłonie wodę z bulionu. Całość wymaga duszenia przez około 25 minut. Kiedy risotto będzie już gotowe, jedyne co pozostaje to lekko wmieszać je w ugotowane i wcześniej już przygotowane szparagi.

 

Całość można jeszcze doprawić do smaku, na przykład wykorzystując w tym celu świeżo mielony pieprz czarny lub ziołowy. Danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu - dzięki nietypowej kolorystyce wspaniale prezentuje się na talerzu.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz